Συμβουλές

Φόρμες υποδημάτων – επιλογή της κατάλληλης.

Φόρμες υποδημάτων

Φόρμες υποδημάτων όταν λέμε, εννοούμε την γεωμετρία του, δηλαδή μυτερό, στρογγυλό, τετράγωνο, με ανοιχτή μύτη (peep toe), ανοιχτή φτέρνα  για τις γυναίκες.

Αντίστοιχα στρογγυλό, τετράγωνο, μυτερό η πολύ φαρδύ μπροστά για τους άνδρες. Επίσης  στενό η φαρδύ, ανάλογα με τις διαστάσεις του ποδιού.

Η σωστή επιλογή της φόρμας του υποδήματος μας, προεξοφλεί ότι θα μας είναι χρήσιμο σε όλη  την διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του. 

Τι είναι  όμως αυτό που καθορίζει την άριστη για τον καθένα μας, φόρμα υποδήματος ?  

Το βασικό  κριτήριο είναι η γεωμετρία του ποδιού μας. Έχει σημασία  δηλαδή το μήκος και  το  φάρδος  του.

σχήμα_δακτύλων
Πηγή εικόνας εδώ

Φόρμες υποδημάτων

Μελετώντας το παραπάνω σχήμα αντιλαμβανόμαστε ότι ένα πόδι περίπου τετράγωνο  

(π.χ. Ρωμαϊκό), θα  δυσκολευτεί σε ένα μυτερό παπούτσι. Επίσης ένα πόδι περίπου μυτερό (π.χ. Αιγυπτιακό ), θα κουραστεί  σε ένα στρογγυλό παπούτσι γιατί θα βρίσκει το μεγάλο  δάχτυλο, στο εμπρός του μέρος. 

Βλέπουμε επίσης ότι τα σχήματα των ποδιών διαφοροποιούνται ανα τους λαούς. Ακούμε  συχνά από ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει σε διάφορες χώρες, να παραπονιούνται οτι δεν ικανοποιούνται από την εφαρμογή των τοπικής κατασκευής υποδημάτων που αγόρασαν.

Ίσως η έκφραση “παπούτσι από τον τόπο σου” να έχει σχέση και με τα παραπάνω. Βέβαια τον τελευταίο  αιώνα με την παγκοσμιοποίηση και τις ελεύθερες εισαγωγές αγαθών, βρίσκουμε σχεδόν τα πάντα παντού.

Επίσης η ανάμειξη των ανθρώπινων πληθυσμών ανά τους αιώνες έχει σαν αποτέλεσμα το σχήμα του ποδιού να μην έχει  σχέση με την καταγωγή. 

Φόρμες υποδημάτων

Δηλαδή θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, ένας άνθρωπος με Αιγυπτιακό πόδι δεν θα πρέπει να επιλέξει ποτέ ένα στρογγυλό η τετράγωνο παπούτσι;

Η απάντηση  είναι μπορεί να το κάνει, αρκεί αυτό να είναι τόσο εφαρμοστό στο φάρδος του,  ώστε το μεγάλο  δάχτυλο να μην βρίσκει μπροστά.

Αντίστοιχα κάποιος με φαρδύ πόδι μπορεί να επιλέξει  ένα μυτερό παπούτσι αρκεί αυτό να είναι πολύ φαρδύ στο σημείο εφαρμογής του μικρού δακτύλου. 

Πως όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην σωστή επιλογή υποδήματος ειδικά όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να  δοκιμαστεί. 

Ένας σημαντικός οδηγός είναι η χώρα κατασκευής. Συνήθως τα υποδήματα που κατασκευάζονται  στις χώρες της Άπω Ανατολής έχουν πιο στενές φόρμες εν σχέση με τα Ευρωπαϊκά, Αμερικάνικα.

Στα ηλεκτρονικά  καταστήματα πώλησης υποδημάτων που σέβονται  τον καταναλωτή, υπάρχει περιγραφή της φόρμας του εκάστοτε προϊόντος (φόρμα κανονική, η φαρδιά η στενή). 

Χρησιμοποιώντας τον οδηγό μεγέθους με βάση το μήκος του ποδιού μας, επιλέγοντας το κατάλληλο σχήμα υποδήματος αποφεύγουμε τις κακοτοπιές.

Φόρμες υποδημάτων

https://shoestsiros.gr/shop

Back to list

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.